kisieLOVE warsztaty 2a

Na warsztatach rozmawialiśmy o tym, czym jest skrobia. Skrobia, tak jak już zostało wspomniane, jest węglowodanem pochodzenia roślinnego. Występuje w ziemniakach, ziarnach zbóż, kukurydzy, niektórych nasionach roślin strączkowych oraz w wielu warzywach korzennych i owocach np. w bananach. Stosuje się ją zwykle do pieczenia babek, tortów i drobnych ciasteczek, a także do zagęszczania potraw. Najbardziej jednak znana jest z tego, że wchodzi w skład kisielu. Kisiel to deser, który cieszy się ogromną popularnością. Przygotowuje się go na bazie wywaru owocowego i zagęszcza mąką ziemniaczaną. Deser ten uwielbiają nie tylko dzieci, ale również dorośli i starsi. Na naszych warsztatach królował kolorowy i pachnący. Wspólne drugie, ciepłe śniadanie. Pyyyyycha!

Czytaj więcej!

kisieLOVE warsztaty 3b

W naszej pracowni kulinarnej "Palce Lizać' tym razem gościła klasa 3b. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, zwłaszcza dla uczących się dzieci, które potrzebują energii i składników odżywczych do prawidłowego rozwoju oraz skupienia uwagi na lekcjach. Warto więc zadbać o to, aby mieć energię na cały dzień nauki. Ciepły kubek kisielu to wspaniała propozycja na drugie śniadanie.

Czytaj więcej!

1a w Pracowni Kulinarnej...

W świątecznym nastroju uczniowie klasy 1a przygotowywali babeczki.

Czytaj więcej!

3a w Pracowni Kulinarnej "Palce Lizać"

Podczas warsztatów kulinarnych w naszej szkolnej pracowni gościliśmy kolejny raz klasę 3a. Tym razem wykorzystaliśmy nasze kuchenne roboty, które pomogły nam wycisnąć soki z pomarańczy- do ostatniej kropelki;) Poznaliśmy rodzinę cytrusów i samodzielnie przyrządziliśmy pełnowartościowe, wzmacniające soki z pomarańczy i mandarynek. Jednym słowem: Pycha!

Czytaj więcej!

Warsztaty kulinarne 1c

W środę 15.11, klasa 1c wzięła udział w warsztatach kulinarnych. Głównym celem zajęć było samodzielne przygotowanie bardzo prostego deseru. Kisiel to smaczny, niskokaloryczny i zdrowy deser, na który można sobie od czasu do czasu pozwolić nawet w szkole! Dla niektórych to było pierwsze doświadczenie! Po pustych kolorowych kubkach widać gołym okiem, że było pysznie i smacznie! To nie ostatnia wizyta 1c w pracowni kulinarnej "Palce Lizać" ;) Do zobaczenia!

Czytaj więcej!

Wrsztaty kulinarne 1b...

W naszej pracowni kulinarnej bardzo oryginalnie podchodzimy do wspierania rozwoju dzieci. Jak się nad tym zastanowić, to faktycznie obieranie marchewki czy krojenie jabłek, jest genialnym przygotowaniem do nauki pisania. Dłonie wciąż pracują i właśnie to wykorzystujemy w nauce przez zabawę. Uczniowie klasy 1b doskonale wiedzą już, jak obrać samodzielnie marchewkę, jak pokroić jabłka i jak z pomocą dorosłego wycisnąć z nich sok-mus. To było pełne witamin drugie śniadanie!!

Czytaj więcej!

Dbajmy o zdrowie

Dnia 20.10.20213 r. w naszej szkole odbył się konkurs pt.: ”Dbajmy o zdrowie” z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw. Konkurs składał się z dwóch etapów, pierwszego praktycznego polegającego na wykonaniu surówki z warzyw lub owoców oraz drugiego teoretycznego, gdzie uczniowie udzielali odpowiedzi na zadane pytania w teście.

Czytaj więcej!

WARSZTATY KULINARNE...

W październiku klasy 5a i 6b wzięły udział w warsztatach kulinarnych w naszej szkolnej pracowni. Podczas tych zajęć młodzież wyruszyła w kulinarną "podróż" do Włoch. A jeśli Włochy to oczywiście pizza. Uczniowie samodzielnie wykonali to włoskie danie. Starali się użyć zdrowych składników tj. szpinak, ananas, kukurydza, rukola czy pomidory. Stosowaliśmy zasady savoir vivre podczas przygotowania posiłku, jak i w czasie jego spożywania. Wszyscy dobrze się bawi i już jesteśmy umówieni na kolejną podróż kulinarną.

Czytaj więcej!

Królestwo warzyw i owoców...

Czytaj więcej!

Warsztaty kulinarne 1a

Klasa 1a uczestniczyła w zajęciach kulinarnych w naszej pracowni "Palce lizać"- w ramach warsztatów zorganizowanych z programu dla szkół. Głównym celem zajęć była nauka obierania marchewki oraz wyciskanie soku przecierowego z marchewek i jabłek. Dzieci wykonały własny sok- mus owocowy. Każdy spróbował na drugie śniadanie porcji warzyw i owoców.

Czytaj więcej!