Kulinarne warsztaty z 2a

Kolejna klasa, tym razem 2a wzięła udział w warsztatach kulinarnych w naszej pracowni z Laboratorium Przyszłości. Małe rączki pracowały z ciastem francuskim i upiekły pyszny deser jabłkowy. Teraz w szkole pozostał tylko zapach ;)

Czytaj więcej!

2b w Pracowni Kulinarnej

Kolejna klasa zawitała do Pracowni Kulinarnej "Palce Lizać" na październikowe warsztaty. Tym razem poznaliśmy ciasto francuskie i jaki pyszny deser można z niego wyczarować. Do tego mamy jesień i pyszne jesienne jabłka. Do jabłek jak para zakochanych pasuje cynamon i cukier. To wszystko! Zwinne małe paluszki zawinęły ciasto w piękne różyczki i tak powstały przepyszne ciasteczka!

Czytaj więcej!

ZAJĘCIA KULINARNE W LABORATORIUM PRZYSZŁOŚCI

Już od września rozpoczęliśmy zajęcia kulinarne w naszej pracowni. Klasa 8a przygotowała zdrowe i pożywne śniadanie natomiast 7b podwieczorek. W trakcie zajęć omawiamy zasady bhp korzystania z urządzeń i sprzętów kuchennych oraz poszerzamy wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Uczymy się również kultury zachowania przy stole oraz zasad savoir-vivre. Już niedługo kolejne klasy odwiedzą naszą pracownię kulinarną.

Czytaj więcej!

1c w Pracowni Kulinarnej

W miniony poniedziałek swoje wiosenne kanapki komponowała klasa 1c. Wśród wiosennych zapachów i kolorów czuć było również pomarańcze. A to wszystko za sprawą świeżego, wyciskanego soku. Było pysznie! Małe rączki pracowały!

Czytaj więcej!

kisieLOVE warsztaty 2a

Na warsztatach rozmawialiśmy o tym, czym jest skrobia. Skrobia, tak jak już zostało wspomniane, jest węglowodanem pochodzenia roślinnego. Występuje w ziemniakach, ziarnach zbóż, kukurydzy, niektórych nasionach roślin strączkowych oraz w wielu warzywach korzennych i owocach np. w bananach. Stosuje się ją zwykle do pieczenia babek, tortów i drobnych ciasteczek, a także do zagęszczania potraw. Najbardziej jednak znana jest z tego, że wchodzi w skład kisielu. Kisiel to deser, który cieszy się ogromną popularnością. Przygotowuje się go na bazie wywaru owocowego i zagęszcza mąką ziemniaczaną. Deser ten uwielbiają nie tylko dzieci, ale również dorośli i starsi. Na naszych warsztatach królował kolorowy i pachnący. Wspólne drugie, ciepłe śniadanie. Pyyyyycha!

Czytaj więcej!

kisieLOVE warsztaty 3b

W naszej pracowni kulinarnej "Palce Lizać' tym razem gościła klasa 3b. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, zwłaszcza dla uczących się dzieci, które potrzebują energii i składników odżywczych do prawidłowego rozwoju oraz skupienia uwagi na lekcjach. Warto więc zadbać o to, aby mieć energię na cały dzień nauki. Ciepły kubek kisielu to wspaniała propozycja na drugie śniadanie.

Czytaj więcej!

1a w Pracowni Kulinarnej...

W świątecznym nastroju uczniowie klasy 1a przygotowywali babeczki.

Czytaj więcej!

3a w Pracowni Kulinarnej "Palce Lizać"

Podczas warsztatów kulinarnych w naszej szkolnej pracowni gościliśmy kolejny raz klasę 3a. Tym razem wykorzystaliśmy nasze kuchenne roboty, które pomogły nam wycisnąć soki z pomarańczy- do ostatniej kropelki;) Poznaliśmy rodzinę cytrusów i samodzielnie przyrządziliśmy pełnowartościowe, wzmacniające soki z pomarańczy i mandarynek. Jednym słowem: Pycha!

Czytaj więcej!

Warsztaty kulinarne 1c

W środę 15.11, klasa 1c wzięła udział w warsztatach kulinarnych. Głównym celem zajęć było samodzielne przygotowanie bardzo prostego deseru. Kisiel to smaczny, niskokaloryczny i zdrowy deser, na który można sobie od czasu do czasu pozwolić nawet w szkole! Dla niektórych to było pierwsze doświadczenie! Po pustych kolorowych kubkach widać gołym okiem, że było pysznie i smacznie! To nie ostatnia wizyta 1c w pracowni kulinarnej "Palce Lizać" ;) Do zobaczenia!

Czytaj więcej!

Wrsztaty kulinarne 1b...

W naszej pracowni kulinarnej bardzo oryginalnie podchodzimy do wspierania rozwoju dzieci. Jak się nad tym zastanowić, to faktycznie obieranie marchewki czy krojenie jabłek, jest genialnym przygotowaniem do nauki pisania. Dłonie wciąż pracują i właśnie to wykorzystujemy w nauce przez zabawę. Uczniowie klasy 1b doskonale wiedzą już, jak obrać samodzielnie marchewkę, jak pokroić jabłka i jak z pomocą dorosłego wycisnąć z nich sok-mus. To było pełne witamin drugie śniadanie!!

Czytaj więcej!