4A W PRACOWNI KULINARNEJ
Dziewczynki z klasy 4a nie tylko są wysportowane ale również wspaniale potrafią przygotować zdrowe przekąski po wysiłku fizycznym.
Czytaj więcej!Paluchy na słodko...
Uczniowie 2a wzięli udział w warsztatach kulinarnych w szkolnej pracowni Laboratorium Przyszłości.
Czytaj więcej!Rogaliki z marmoladą
W naszej Pracowni Kulinarnej "Palce Lizać" gościła również klasa 3c.
Czytaj więcej!Kisielowe Love w 1b
W ramach warsztatów kulinarnych w pracowni Laboratorium Przyszłości gościła dziś klasa 1b. Ciepły kisiel na śniadanie to dobry początek dnia. Kisiel to popularny deser, którym zajadają się nie tylko dzieci, ale również dorośli. Charakteryzuje się on półpłynną konsystencją i kwaskowatym smakiem. Nie dość, że domowy kisiel jest smaczny, zdrowy i niskokaloryczny, to na dodatek banalnie łatwy w przygotowaniu. Jaki jest sekret tego deseru? Jest pyyyycha!
Czytaj więcej!Paluchy z czekoladą...
W naszej pracowni kulinarnej klasa 3b własnoręcznie upiekła przepyszny deser. Ciasto francuskie z czekoladowym kremem- któż nie lubi takiego połączenia? Ubrani w fartuszki, zawijaliśmy paluchy z nadzieniem. Szybkie, łatwe, a co najważniejsze- pyyyyszne!
Czytaj więcej!Finał szkolnego konkursu DBAJMY O ZDROWIE
Jak co roku w październiku odbyła się kolejna edycja szkolnego konkursu pt. Dbajmy o zdrowie. Pierwszym etapem konkursu była część teoretyczna tzn. rozwiązanie testu składającego się z 12 pytań, dotyczących zdrowego stylu życia. Drugi etap, czyli część praktyczna, polegał na wykonaniu zdrowych i smacznych kanapek. Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach wiekowych- kl.IV oraz kl.VI.
Wystartowaliśmy z Programem dla Szkół 2025
„Program dla szkół” to unijny projekt koordynowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który polega na dostarczaniu dzieciom owoców, warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych. Głównym celem „Programu dla szkół” jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych poprzez dostarczanie uczniom produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych. Dzięki temu dzieci od najmłodszych lat poznają smaki zdrowych przekąsek. Dziś częstowaliśmy się słodką śliwką!
Czytaj więcej!Szkolna wycieczka edukacyjna w ramach "Programu dla szkół" - klasa 3b i 2b
W dniu 5 czerwca klasa 3b i 2b miała okazję uczestniczyć w wycieczce edukacyjnej do Ekogościńca Pachotówko w Gzinie. Wycieczka była organizowana przez Firmę LUTUR na zlecenie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR). Celem wycieczki było zainteresowanie dzieci związkiem pomiędzy rolnikiem/producentem i jego pracą, a owocami i warzywami oraz produktami mlecznymi, które są spożywane przez dzieci m.in. w ramach Programu dla szkół (droga „od pola do stołu”) oraz zaciekawienie dzieci sposobami ich uprawy i produkcji. Zapraszamy do fotorelacji.
Rymowanki o warzywach i owocach...3b
„Program dla szkół” to unijny projekt koordynowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który polega na dostarczaniu dzieciom owoców, warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych. Głównym celem „Programu dla szkół” jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych poprzez dostarczanie uczniom produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych. Dzięki temu dzieci od najmłodszych lat poznają smaki zdrowych przekąsek. W ramach tego właśnie programu wykonaliśmy plakaty o rymowankach na temat warzyw i owoców.
Czytaj więcej!