Pączkowe szaleństwo w 2b
Tłusty czwartek to najsłodszy dzień w roku. Rozpoczyna on ostatni tydzień karnawału. Jest doskonałą okazją, by skosztować przepysznych pączków i faworków. Tradycja mówi, że każdy z nas powinien tego dnia zjeść przynajmniej jednego, słodkiego pączka.W naszej klasie tłusty czwartek minął na słodko. Na drugie śniadanie przynieśliśmy śniadaniówki z pysznymi, lukrowanymi pączkami. Pączki błyskawicznie znikały, co świadczy o tym, jak były pyszne!
Czytaj więcej!Wystawa Młyn - Maszyna w Młynach Rothera 4a i 4c
Uczniowie klas 4a i 4c pod opieką p. Beaty Wandzlewicz oraz p. Lidii Bryl odwiedzili wystawę Młyn-Maszyna w Młynach Rothera. W centrum nauki dzieci mogły eksperymentować: transportować, ważyć, rozdrabniać, mielić, odsiewać a także przekonać się, że zboże może być jak dynamit. Uczniowie świetnie się bawili poznając jednocześnie elementy świata nauki i techniki. Odwiedziny w Młynach Rothera mogą być dobrym pomysłem na spędzenie czasu wolnego zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Czytaj więcej!Projekt Die Stadt/miasto
Praca w grupach, w klasach 8 nad projektem Die Stadt/miasto.
Czytaj więcej!Co się dzieje na lekcjach niemieckiego?
Żywe lekcje niemieckiego. Uczniowie z klasy 7a wstają od ławek i rozmawiają po niemiecku.
Czytaj więcej!Co się dzieje na lekcjach niemieckiego?
Żywe lekcje niemieckiego. Uczniowie z klasy 7a wstają od ławek i rozmawiają po niemiecku.
Czytaj więcej!Bezpłatne korzystanie z basenów i lodowisk w czasie ferii
Czytaj więcej!Okulary VR – laboratorium przyszłości
Na ostatnich zajęciach w ramach laboratorium przyszłości korzystaliśmy z okularów VR. Dzięki temu uczniowie byli bardziej zaangażowani i lepiej przyswajali wiedzę. Ta ekscytująca i wciągająca technologia zapewniła bogate i niezawodne wrażenia dla uczniów i nauczycieli. Oglądaliśmy zmiany stanów skupienia, budowę liścia i bakterie.
kisieLOVE warsztaty 2a
Na warsztatach rozmawialiśmy o tym, czym jest skrobia. Skrobia, tak jak już zostało wspomniane, jest węglowodanem pochodzenia roślinnego. Występuje w ziemniakach, ziarnach zbóż, kukurydzy, niektórych nasionach roślin strączkowych oraz w wielu warzywach korzennych i owocach np. w bananach. Stosuje się ją zwykle do pieczenia babek, tortów i drobnych ciasteczek, a także do zagęszczania potraw. Najbardziej jednak znana jest z tego, że wchodzi w skład kisielu. Kisiel to deser, który cieszy się ogromną popularnością. Przygotowuje się go na bazie wywaru owocowego i zagęszcza mąką ziemniaczaną. Deser ten uwielbiają nie tylko dzieci, ale również dorośli i starsi. Na naszych warsztatach królował kolorowy i pachnący. Wspólne drugie, ciepłe śniadanie. Pyyyyycha!
Czytaj więcej!